Sonntag, 7. Oktober 2018

Tarta cu dovleac copt si lapte condensat

Avand un dovleac cumparat acum cateva zile si o cutie de lapte condensat cu care nu stiam inca ce sa fac , astazi am avut chef sa experimentez putin dupa ce tot cautand reteta perfecta si ba imi lipsea cate un ingredient , ba se cerea aluat congelat si tot asa am decis sa combin ce aveam prin dulap si rezultatul a iesit un deliciu ☺ 
Iata ce am folosit pt umplutura : 
* un dovleac mic ( cca 750gr) Hokaido 
*o cutie mica de lapte condensat ( cca 200 ml) 
* o lingura de unt topit 
*o bucata mica de ghimbir proaspat razuit 
*2 oua mari
* 50 ml lapte gras ( 3,8 
% ) 
* condimente : scortisoara , o pastaie de vanilie ,nucsoara proaspat razuita , o lingura zahar de cocos ( sau zahar brun ) 

Ingrediente aluat : 
* 250 gr faina ( typ 550 ) 
* 100 gr zahar pudra
*100 gr unt la temperatura camerei
* un ou mare 
* un praf de sare
* o pastaie de vanilie 
Mod preparare :
 
Am inceput cu aluatul , intr-un bol am amestecat untul cu zaharul pudra iar apoi am adaugat si celelalte ingrediente , am framantat totul pana a devenit un aluat omogen , l-am pus in folie si l-am dat la frigider timp de 30 minute. 
 Intre timp am curatat miezul dovleavului pe care l-am copt dinainte ,am pus miezul in vasul de la blender , am adaugat lingura de unt si ghimbirul si am blenduit totul foarte bine pt a avea un piure foarte fin. Separat am batut ouale si am adaugat piureul de dovleac  ,apoi laptele condensat si condimentele. 
Am scos aluatul de la rece si am intins o foaie subtire pe care am pus-o intr-o forma pt tarte unsa cu unt , am intepat cu furculita pt a evita cresterea in exces a blatului si am turnat compozitia . Am dat tava la cuptor , preincalzit la 160 grade , pt cca 35-40 minute. 
Tarta se lasa apoi la racit si se poate servi cu frisca 😊. 

Ps : acest aluat il folosesc la toate tartele , este usor de preparat si se poate pastra cateva zile in frigider sau se poate congela . 



Dienstag, 2. Oktober 2018

Supa crema de dovleac cu lapte de cocos

De sezon si ideala in zilele reci de toamna , supa crema de dovleac cu lapte de cocos este una din preferatele noastre . 
Iata de ce avem nevoie ..
Ingrediente:
* 750 gr dovleac Hockaido ( spre deosebire de celelalte soiuri de dovleac , Hockaido poate fi gatit cu coaja , are o aroma placuta si fierbe mult mai repede ) 
*2 morcovi mari
*1-2 cartofi
*1 ceapa
*2 catei de usturoi 
*750 ml supa de legume 
* unt 
* sare , piper , nucsoara macinata 
*200 ml lapte de cocos ( se poate inlocui cu smantana pt gatit) 
* 1-2 cm ghimbir proaspat 
*pt asezonat : seminte de dovleac prajite ,sos de soja , crutoane 

Iata cum o preparam :

Taiem legumele in cuburi , intr-o oala punem untul si inabusim ceapa si usturoiul iar apoi adaugam legumele si le inabusim cateva minute , adaugam supa si ghimbirul razuit , punem capacul la oala si lasam totul sa fiarba la foc mic timp de 20 minute. 
Cand legumele au fiert , oprim focul si lasam supa cateva minute sa se racoreasca iar apoi pasam legumele cu blenderul vertical , adaugam laptele de cocos si potrivim de sare si piper iar apoi adaugam un praf de nucsoara ( eu prefer nuca proaspat razuita ).
In farfurie asezonam cu semintele de dovleac si sosul de soja . 
O supa rapida , usor de preparat si delicioasa ☺
 Daca va placut reteta mea si ati incercat-o  sau aveti sugestii , va astept sa imi scrieti in comentarii ! 😊