Freitag, 5. Januar 2018

"Bratapfelkuchen" ( tarta cu mere coapte )

Pentru ca este iarna si este sezonul merelor coapte , am ales sa fac aceasta tarta . Este absolut delicioasa si usor de pregatit . 

Iata de ce avem nevoie ...
Pt aluat :
*200gr faina 
*1 1/2 lingurita praf de copt ( este optional iar eu il prefer pe cel Bio ) 
*75gr zahar
*1 plic zahar vanilat ( sau o pastaie de vanilie)
*1 ou de marimea M
*100 gr unt moale ( la temperatura camerei )
 Pt umplutura :
*6 mere mari
*100 gr stafide (pot fi si stafide cu rom de la dr.Ötker )
*2 pachete de budinca de vanilie
*50 gr zahar
*800 gr smantana ( frisca ) lichida cu cel putin 30% grasime.
*esenta de migdale
* zahar amestecat cu scortisoara pt ornat
Mai avem nevoie de o tava cu pereti detasabili si diametrul de 26 cm , hartie de copt.
 Mod de preparare :
Facem aluatul punand toate ingredientele intr-un bol si mixam cu mixerul ( paletele pt framantat ) circa 5 minute , punem aluatul pe blatul de lucru presarat cu faina si mai framantam cu mana pana avem un aluat omogen . Punem aluatul in folie alimentara si il dam la frigider pt cca. 30 min.


Cand aluatul s-a racit , il impartim ( 2/3 pt blat si restul pt margini )  , il intindem si il asezam in tava tapetata cu hartie de copt , restul de aluat il rulam si modelam marginea tartei.


Apoi curatam merele si scoatem mijlocul , le taiem pe jumatate ( pe rotund)  sau le putem lasa intregi daca nu sunt foarte mari , le asezam in tava si umplem mijlocul cu stafide .



Apoi facem crema , intr-un vas amestecam 200 ml frisca lichida cu praful de budinca si zaharul si cateva picaturi de esenta de migdale . Intr-o oala mica punem frisca la fiert si o lasam sa dea un clocot , luam de pe aragaz , adaugam budinca si punem iar pe aragaz , la foc mic si amestecand continuu pana da in clocot . Crema obtinuta se toarna imediat peste mere ( crema trebuie sa le acopere ) . Presaram apoi zahar amestecat cu scortisoara . 


Dam tava la cuptorul preincalzit la 160 grade pe ventilatie sau 170 caldura sus/jos  pt cca 60-75 minute. In cazul in care se rumeneste prea tare deasupra , acoperim tava cu folie de aluminiu sau hartie de copt.
Cand este gata , se lasa cel putin 3 ore sa se raceasca in tava ! 
Iar acesta este rezultatul ☺


Pofta buna ! 👌

Keine Kommentare: